سالخورده: 3 روستای قهرا، انجمن و نوغاب به علت نزدیکی این روستاها به یکدیگر و ضرورت قدرت دفاعی در برابر دشمنان ادغام و سده ایجاد شد.در سال 1383 سده پس از ارتقا به شهر، به آرین شهر تغییر نام یافت. این شهر در 45 کیلومتری قاینات و 55 کیلومتری مرکز استان واقع شده و در دهه های اخیر شاهد افزایش جمعیت بوده است.در حال حاضر این شهر 4 هزار نفر جمعیت دارد و جمعیت بخش سده نیز حدود 25 هزار نفر است این بخش شامل دهستان های سده، قومنجان و آفریز است.
بارگاه ملکوتی امام زادگان حسین و افضل(ع) از فرزندان امام موسی بن جعفر(ع) در جنوب غربی روستای قومنجان، بقایای روستای قارن، کاروان سرا و قنات بزرگ روستای قومنجان، امام زاده زیدالنار و قلعه روستای آفریز در 30 کیلومتری آرین شهر، قلعه، مسجد جامع، ارگ، مسجد عاشورا و آب انبار آرین شهر و ... از جمله مکان های زیارتی و سیاحتی این شهر به حساب می آیند. ...
ارگ تاریخی آرین شهر با بیش از یک هزار مترمربع مساحت و قدمت چند صد ساله در دو طبقه ساخته شده و یکی از آثار تاریخی آرین شهر می باشد متاسفانه به علت اجرای عملیات خیابان کشی در چند سال پیش قسمتی از این بنا تخریب شده ولی همچنان پا برجاست.
قلعه باستانی آرین شهر که قدمت آن به عهد تیموریان می رسد با 3 در اصلی، 9 برج بسیار بزرگ، پلان نامنظم، آثاری از یک چاه آب شرب تخریب شده در داخل قلعه و سنگ بسیار بزرگی برای تکیه به پشت در ورودی قلعه از دیگر آثار تاریخی ارزشمند آرین شهر است که متاسفانه مورد بی مهری مسئولان قرار گرفته و فقط قسمت پایینی قلعه بازسازی شده و دیگر بخش های آن همچنان در حال تخریب است و نیاز به توجه جدی دارد. از مهم ترین صنایع دستی بخش سده می توان به بافت جاجیم سنتی، گلیم، فرش، پارچه و غیره اشاره کرد که به علت ماشینی شدن این صنایع آثار دستی و سنتی رو به افول است.
زرشک، زعفران، چغندرقند، هندوانه، خربزه، گندم، جو و پسته از عمده ترین محصولات کشاورزی بخش سده است که نقش بسزایی در اقتصاد خانوارهای این منطقه دارد و با توجه به پیشینه تاریخی بخش سده و جمعیت در حال افزایش آن مساعدت بیشتر مسئولان و حمایت از کشاورزان، صنعت گران و مرمت و بازسازی آثار تاریخی این منطقه ضروری است.از جمله نیازهای آرین شهر به عنوان مرکز بخش سده می توان به ایجاد کمربندی، ناحیه صنعتی برای اشتغال زایی، احداث ساختمان جدید برای دبیرستان پسرانه با توجه به آسیب وارده به ساختمان قدیمی آن در زلزله سال 86، احداث زیرگذری با عرض بیشتر با توجه به موقعیت غربی و شرقی بودن شهر، احداث یک پل هوایی دیگر، تحویل جاده اصلی آرین شهر به شهرداری برای اجرای طرح های مورد نظر، تاسیس دانشگاه پیام نور، احداث بیمارستان، ساختمان اورژانس 115 و راه اندازی نمایندگی بعضی از ادارات اشاره کرد.
اجرای طرح گاز رسانی در کمتر از 6 ماه، ایجاد مجتمع آبرسانی و تعویض خطوط لوله آب، احداث مجتمع فرهنگی- هنری و 2 سالن ورزشی سرپوشیده از طرح های مهمی است که در چند سال گذشته در آرین شهر اجرا شده یا در دست اقدام است./ر.خراسان
لینک ثابتنظرات شما ()